Kenkien valintaopas

Onko sinulla jaloissa erityistarpeita, joiden vuoksi sinulla on vaikeuksia löytää sopivaa jalkinetta tavallisesta kenkäkaupasta?

Vaivaisenluu, vasaravarpaat, kipeät ja jäykät jalkaterän nivelet, jalan leveys, korkeakaarinen tai matalakaarinen jalka, hankaloittavat monen jalkineen ostoa. Myös monet sairaudet kuten Diabetes ja Reuma, voivat vaikuttaa jalkojen rakenteeseen ja nivelten toimintaan, hankaloittaen jalkineen valintaa. He tarvitsevat muita useammin erilaisia apuvälineitä, kuten yksilöllisiä pohjallisia ja erityisjalkineita, niin sairaudesta aiheutuvien jalkaongelmien ennaltaehkäisyyn kuin ongelmien hoitoon.

Aina ei kuitenkaan tarvita täysin yksilöllisesti valmistettuja erityisjalkineita. Suurin osa, erilaisista jalkaongelmista kärsivät voivat löytää sopivat jalkineet, jalkineiden erikoisliikkeistä. Erikoisliikkeiden mallistosta löytyy ns. tehdasvalmisteisia erityisjalkineita. Näissä mallistoissa on otettu valmiiksi huomioon lisätilan tarve omille yksilöllisille pohjallisille. Tehdasvalmisteista erityisjalkinetta on mahdollisuus muokata myös yksilöllisesti, tarvitsematta tehdä kenkää alusta asti mittojen mukaan. Mikäli tehdasvalmisteisesta erityisjalkinemallistosta ei saada toimivaa ratkaisua, hankitaan yksilöllisesti valmistetut erityisjalkineet.

Jalkineiden hankinta

Tehdasvalmisteiset erityisjalkineet tehdään laadukkaasti parhaista materiaaleista. Näin tuotteet kestävät käytössä pitkään ja ne tulevat pitkässä juoksussa myös edullisiksi. Mahdollistamme näiden, jalkaterveyden kannalta toimivien vaihtoehtojen hankinnan myös osamaksulla.

Henkilöt, joilla jonkun perussairauden esim. diabeteksen tai reuman vuoksi on lisääntynyt riski vakavien jalkaongelmien syntyyn, voivat saada hoitopaikasta lääkinnällisen kuntoutuksen maksusitoumuksen jalkineiden hankintaan. Maksusitoumuksella voidaan hankkia niin yksilöllisesti tehdyt kuin tehdasvalmisteiset erityisjalkineet. Maksusitoumuksen voi saada esimerkiksi julkisen terveydenhuollon tai vakuutusyhtiön kautta.

Jalkineiden luokitus ja käyttötarkoitus

Jalkineet voidaan jakaa niin niiden käyttötavan kuin valmistustavan mukaan. Jalkineita tarvitaan sisä- ja ulkokäyttöön. Vuodenaikojen vaihtelujen vuoksi niitä tarvitaan myös kesä- ja talvikäyttöön. Me ohjaamme ja kerromme asiakkaillemme liikkeessämme myytävistä vaihtoehdoista, mutta tunnemme vastuumme myös silloin kun liikkeestämme ei sopivaa löydy.

Perusjalkine (kenkäkaupasta)

Suurin osa asiakkaistamme, mm. diabeetikoista löytävät jalkineet laajasta ja monipuolisesta perusjalkinemallistostamme. Tarjoamme laadukkaita ja muodikkaita perusjalkineita kaikille, jotka arvostavat jalkojen hyvinvointia ja haluavat ehkäistä jalan ongelmien syntyä tai ongelmien pahenemista. Perusjalkineet valmistetaan tavallisilla standardi valmislesteillä. Perusjalkinevalikoimastamme löytyy jalkineita niin työhön kuin vapaa-aikaan.

Tehdasvalmisteiset erityisjalkineet

Liikkeestämme on saatavilla perusjalkineiden lisäksi myös laaja valikoima tehdasvalmisteisia, standardimallisia erityisjalkinemallistoja. Näiden mallistojen laajuus ja kärkikorkeus mahdollistavat mm. yksilöllisten pohjallisten ja ortoosien käytön. Osaan malleista on mahdollista tehdä myös pieniä muutostöitä suutarin toimesta. Muutostöitä voivat olla mm. kengän ulkopohjan muutostyöt, kiinnitysmuutokset jne.

TUTUSTU FINNCOMFORTIN ERITYISJALKINEMALLISTOON TÄSTÄ!         

Mittajalkineet

Mittajalkineella tarkoitetaan, tehdasvalmisteista erityisjalkinetta, johon voidaan rakentaa/tehdä jalkineen kokoamisen yhteydessä yksilöllisesti pieniä lesti ja kaavamuutoksia. Mittajalkineita tarvitaan silloin kun tehdasvalmisteinen jalkine ei enää riitä. Niiden hinta jää usein halvemmaksi kuin täysin yksilöllisten mittojen mukaan valmistettujen jalkineiden. Tukipohjalliset valmistetaan erikseen. Mittajalkineet hankintaan ja valmistetaan ortopedisillä pajoilla. Liikkeemme kautta ei ole mahdollista saada mittajalkineita. Mittajalkineet hankintaan yleensä ortopedisiltä pajoilta.

Yksilölliset erityisjalkineet

Jalkojen suuren koon, muotoeron, vaikeiden jalan rakenteellisten ja/tai nivelten toiminnalliset muutosten vuoksi joillekin ainoa vaihtoehto on jalkineiden valmistaminen täysin yksilöllisten mittojen mukaan. Näihin jalkineisiin rakennetaan aina myös yksilölliset pohjalliset tai jalkavuoteet. Yksilölliset jalkineet valmistetaan ortopedisillä pajoilla.

Suutarin tekemät muutostyöt:

Suurimpaan osaan FinnComfort-jalkineista on mahdollista tehdä yksilöllisinä muutostöinä, esimerkiksi:
 • pohjien korotukset
 • levitykset/laajennukset
 • kiinnitysmuutokset, esim. remmien asennukset nauhojen sijaan, remmien pidennykset
 • pohjien kaarennukset, paremman askelluksen saavuttamiseksi

Sopivan jalkine koon löytäminen

Kaikissa myytävissä FinnComfort jalkineissamme on irrotettava paksu sisäpohjallinen.

Jokaisesta FinnComfort mallista on ilmoitettu pohjallisen pituusmitta, jotta sopivan koon löytäminen olisi sinulle helpompaa. Löydät mitat erillisestä kokotaulukosta.

Pituusmitta, joka vastaa kengän sisäpohjan mittaa kantapäästä varvasosaan.

Ohje sopivan jalkineen koon varmistamiseksi

–       Tee tämä ennen kenkien tilausta tai tarkista tällä ohjeella myös muualta ostamiasi jalkineita!

–       Kokeile onko käyttämissäsi jalkineissa irrotettavaa sisäpohjallista!

–       Tee mitta-arvio iltapäivästä, jolloin jalan koko on suurimmillaan!

 1. Irrota jalkineen sisällä oleva irtopohjallinen!
 2. Levitä sukkaa kärkiosasta, ettei tiukka sukka vedä varpaita suppuun!
 3. Asetu seisoma-asentoon ja aseta toinen jalka pohjallisen päälle!
 4. Oikaise liikkuva vaivaisenluu ja liikkuvat vasaravarpaat suoraan asentoon!
 5. Nouse takaisin seisoma-asentoon, paino molemmilla jaloilla tasaisesti!
 6. Tarkista jääkö pisimmän varpaan päähän 1 -1.5 cm ylimääräistä varaa. Kävellessä jalan pituus ja laajuus muuttuu seisoma-asennosta. Tämän vuoksi tarvitaan ylimääräistä ns. käyntivaraa jalan pituuden lisäksi.
 7. Arvioi myös kengän leveyttä, päkiä ja varvasleveydeltä. Jalan leveys saa olla 1 cm leveämpi kuin pohjallisen leveys!
 8. Tarkista toinenkin jalka! Jalat voivat olla eripituiset ja laajuiset!
 9. Jos jaloissa on eripituisuutta, käytä pidemmän jalan pohjallista mitataksesi vielä pohjallisen pituusmitta senttimetreinä.
 10. Vertaa saamaasi mittaa, ilmoittamaamme jalkineen pohjallisen mittaan ja valitse sen perusteella sopiva koko!

HUOM! Tarkista samalla ohjeella myös omien yksilöllisten pohjallisten pituus. Tämä on tärkeätä erityisesti silloin, jos olet saanut pohjalliset postissa ilman sovitusta. Älä myöskään koskaan leikkaa sinulle valmistettua pohjallista jalkineeseen sopivaksi ilman ammattilaisen apua.

Tarjoamme laajan valikoiman tehdasvalmisteisia erityisjalkineita

FinnStrech-jalkineita, joissa on erilaisia pehmennyksiä esim. henkilöillä, joilla on vaivaisenluut.

FinnOrtho-jalkineet: tehdasvalmisteisista jalkineista kaikkei eniten varvastilaa, myös täysjäykistettynä tarvitaessa. Maailmalla korkean riskiluokan diabeetikkojen käytössä.

Pieniä kokoja lähtien 34 sekä isoja kokoja kokoon 50 asti