Millaiset ovat hyvät työkengät?

Erityisen tärkeätä on valita oikeanlaiset jalkineet, mikäli työpäivän aikana seisotaan tai kävellään paljon. Työjalkineiden tulee olla turvalliset, materiaaleilta työolosuhteisiin sopivat sekä ennen kaikkea jalkojen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta mahdollisimman hyvät.

Usein työnantaja edellyttää erilaisia ominaisuuksia työjalkineilta ja on syytä varmistaa, että hankittavat kengät täyttävät ne. Voidaan edellyttää tiettyjä sertifikaatteja ja jalkineiden tulisi olla erityisillä ominaisuuksilla varustettu, kuten esim. turva-, esd-, hygieniajalkine jne.

Nämä edellytykset tulee ehdottomasti ottaa huomioon jalkinevalintaa tehdessä.

Kengän kiinnitykset

Suositeltavaa on valita muussa kuin istumatyössä kannaltaan umpinaiset tai säädettävällä kantalenkillä varustetut kengät. Lisäksi riippuen mallista on jalkineessa hyvä olla nauhat tai muita säädettäviä kiinnityksiä (tarra, solki). Työturvallisuuden kannalta on tärkeätä, että jalkine pysyy tukevasti jalassa. Lisäksi tällä ominaisuudella on iso merkitys myös jalkojen hyvinvoinnin kannalta. Tukevasti jalkaan istuvat kengät estävät syntymästä hankausta, joka aiheuttaa rakkoja, kovettumia sekä känsiä.

Huom! Työturvallisuusriskin takia työjalkineiksi ei suositella sellaisia, joissa ei ole minkäänlaisia säädettäviä kiinnityksiä (nauhoja, tarroja, solkia), koska ne eivät kaikissa tilanteissa välttämättä pysy jalassa. Lisäksi näissä voi aiheutua hankauksen aiheuttamia ongelmia, mikäli jalat pääsevät liikkumaan liiallisesti kenkien sisällä.

       

Jalkineen pohja

Työkengän pohjan tulisi antaa mahdollisimman hyvän pitävyyden sekä olla lestiltään suora. Suositeltava on päkiästä taipuva ohutpohjaisempi kenkä, mikäli jalat ovat terveet ja työskentelyolosuhteet sen sallivat. Mikäli kehossa on enemmän painoa ja työ on pitkälti paikoillaan seisomista, suositeltava on valita hieman paksumpi pohjainen jalkine, joka tarjoaa lisäiskunvaimennusta kehon oman iskunvaimennusjärjestelmän lisäksi.

Oikea koko

Jalkaterveyden kannalta on ehdottoman tärkeätä, että jalkine on sopivan kokoinen. Pisimmän varpaan päässä tulisi kengässä olla senttimetri tyhjää tilaa, jolloin kengässä on riittävä käyntivara. Lisäksi kärjen tulisi olla riittävän leveä ja korkea, jotta varpaat eivät ole supussa ja varpailla on tilaa liikkua.

Hengittävät kengät

Mikäli työskentelyolosuhteet mahdollistavat on jalkojen hyvinvoinnin kannalta suositeltavaa valita sandaalit tai muuten malliltaan ja materiaaleiltaan mahdollisimman hengittävät.

Jalkineen paino

Mitä enemmän työpäivän aikana otetaan askelia, sitä merkityksellisempää jaksamisen kannalta on jalkineen painolla. Kannattaa suosia mahdollisimman keveitä malleja, jotka täyttävät muut kaivatut ominaisuudet.

       

Onnistunut työjalkinevalinta auttaa työssä jaksamiseen ja viihtymiseen. Jalkavaivat heijastuvat koko liikeketjuun päästä varpaisiin. Niiden syntymisen estäminen on tärkeätä ja mikäli on jo syntynyt haasteita jalkoihin, niin silloin on erityisen tärkeätä löytää näihin haasteisiin auttavat työjalkineet.

HYVINVOIN MALLISTOSTA LÖYTYY TYÖKENGÄT KAIKENLAISIIN TARPEISIIN. ASIANTUNTEMUKSEMME AUTTAA LÖYTÄMÄÄN SINULLE SOPIVAT.

OTA ASKELEET PAREMPAAN TYÖHYVINVOINTIIN.

keyboard_arrow_up